Suvaidinti jausmą

Penktadienį pirmą kartą ėjau į operetę – tai buvo viena iš senų didelių mano svajonių. Tačiau... nusivyliau. Kuo galima nusivilti? Vaidyba, aktoriais, salės apstatymu, atmosfera…? Taip, visu tuo ir nusivyliau, nors, tiesą pasakius, mažoje šalelėje toks pagrindinių aktorių dainavimas yra normalus - ne La Skala juk. Bet tik tai ir nieko daugiau. Stebėjau ten daugiau ne operetę, bet…žiūrovus. Mėgdavau tą daryti ir seniau - jie juk irgi vaidina, tik jų scena daug didesnė, o svarbiausia, jie ir patys nežino, kad vaidina, todėl jų aktoriniai sugebėjimai yra tikrai unikalūs, niekas juk taip nesuvaidins kaip tikras gyvenimas. Mes irgi esame aktoriais jame.
Vienas prisiminimas iš savo išgyvenimų staiga iškėlė tokią mintį. Pagalvojau, o ar galima suvaidinti j a u s m ą scenoje, t.y. jį išgyventi lygiai taip pat kaip gyvenime? Padariau išvadą - ne. O gal klystu? Gal yra pasaulyje tokie aktoriai, sugebantys perteikti jausmus? Tuomet, manau, jie turi būt pergyvenę tą jausmą gyvenime ir tokiu stiprumu, kad galima būtų atkartoti scenoje. Kitaip - scenarijaus skaitymas ar pačių aktorių mokymas bus beprasmiškas.
Vis gi, ar įmanoma suvaidinti tikrus jausmus?! Kaip galima vaidinti jausmus? Jausmai ir lieka jausmais. Juos sunku suvokti protu, jie greitai keičiasi, neturi skonio, jų negalima apčiuopti, juos galima tik turėti savyje ir tam tikru gyvenimo momentu išreikšti. Todėl man ir nepavyksta aprašyti (arba pavyksta, bet labai sunkiai) tų tikrųjų jausmų, kuriuos tąsyk išgyvenau.
O kaip operetė? Deja, joje buvo tik v a i d i n i m a s. Tekstas ir grynas jausmų vaidinimas, tikrųjų jausmų jokių. O žiūrovai? Jie liko tokie patys - linksmai leido laiką, juokėsi iš trumpų, paprastų, kasdieninių replikų. Taip ir liko tas pasaulis, niekur nenuėjęs - nei į vieną pusę, nei į kitą. Na, gal ne visi taip stovi, gal aš neteisi? Aš gi nuėjau ir nemažą kelią jau nuėjau į priekį. Gal gi ir tas pasaulis pradės žengti paskui mane pirmuosius žingsnelius, gal gi?! Aš tikiuosi, kad jis išdrįs žengti bent pirmą žingsnį, o po to bus daug lengviau, tikrai lengviau. Tai bus naujas jo kelias, naujas gyvenimas…

2004 lapkritis

Komentarų nėra: