Mintimis per būtį čia ir ten


Istorija apie mane, mus ir ne tik…

paprasta moteris. Mokslai. Aukštoji. Buitis. Mėgiamas darbas. Tai buvo iki atėjo suvokimas savęs buvimo čia - klausimai kodėl, dėl ko, prasmė… Daug energijos išlieta pirmaisiais dešimtmečiais darbe. Vėliau - būtinybė tobulėti, nes viskas kas aplinkui - ištirta, atrasta, suvokta. Tobulybės siekis nešė sumaištį mintyse, klausimų galybė troško atsakymų. Ir tas laikas atėjo. Atėjo kai buvo jau keturiasdešimt. Sakyčiau, vėlokai, tačiau ir tai savaip reikšminga. Turėtų būt nesvarbu, kad vėlai, turėtų būt džiaugsmas – atėjo.
Jausmingumo, švelnumo protrūkis. Jis atėjo netikėtai, tačiau buvo taip išsiilgtas, išaugintas. Klausimai – atsakymai, atsakymai ir vėl klausimai taip ir nuvedė link dvasingumo atradimo, suvokimo.
Jis – tasis, kuris išgriebė už kupros iš pelkės, padėjęs ant sieto, kad nuvarvėtų, nusausino, pradėjo gryninti. Nusausino ašaras, neviltį. Abipusis supratingumas, atėjęs vėliau po išgarintų skruostų, nešė lyg ant sparnų. Polėkis, įkvėpimas tarsi plačiasparnis pelikanas apgaubė mus. Rimti, prasmingi dokumentai, aistringos meilės persunktos eilės – tai lydėjo keletą metų. Palyginus su amžiumi, tai mažas laiko tarpelis, tačiau toks įspūdingas patyrimais ir atradimais. Nebūtų įspūdingas, jei ne įvykiai ir pojūčiai realiai sunkokai suvokiami. Rodės, tai patiria tik kažkokie ypatingi žmonės, tačiau tuomet tai vyko visai arti – jų liudininkais buvo lemta tapti mums. Netikėtai (man) patekome į ratą žmonių, kurie skirtingai vertinami ir priimami aplinkos - kartais iš jos išstumiami, kartais priglaudžiami. Mūsų dvasiniai patyrimai, pojūčiai turėjo pasklisti plačiai. Turėjo tekti tai įvairialypei, įvairiasluoksnei aplinkai, išplisti ir eiti per rankas greitai, tarsi mostelėjus fėjai. Tačiau… Pastangos vis mažėjo ir jėgos mumyse blėso greičiau nei aplinka spėjo siurbti mūsų gėrį. Tuštuma. Trūkumas minčių, pojūčių, potyrių. Tai ženklas, kad reikia sustoti. O, kaip sunku "ant širdies", kai privalai sustoti, nors talpini savyje tiek daug šviesos, vilties, žinojimo. Jei tai trumpam – nieko tokio, tačiau… Ta tuštuma mūsuose ilgai negali tęstis. Ji turi baigtį. Bet mes negalime laukti, kol tai baigsis savaime. Turime tęsti savo siekius. Privalome. Tęskime. Linkiu mums abiem to… 

2007 01 22 




Sveiki





Kiekvienas susitikimas prasideda nuo pasisveikinimo, taigi, sveikinuosi ir tariu Laba diena. Klaidų nematykite, nes jų bus - nesu literatė ir įžvalgi gramatikos žinovė. Žodžių lankstumo ir įvairovės taip pat nerasite - vėlgi dėl tos pačios priežasties. Aš - tik mėgėja, bandytoja (kaip lakūnė), norinti išsakyti save čia ir dabar. Išsakyti save – tai reikštų išsakyti visas mintis, kurios susikaupė per pusę amželio (jei sakysime, kad vidutiniškas žmogaus amžius 100 metų). Na, prisipažinsiu dar ne visai tiek, bet jau link to. O minčių, kaip ir daugelis mūsų, turiu be galo daug, pačio įvairiausio sudėtingumo, reikšmingumo, spalvingumo.

Vis gi, kodėl būtent dabar noris jas išsakyti ir būtent čia – šioje XXI a. nuostabioje informacijos laikmenoje. Dabar – nes atėjo tas laikas, kai rašyti “stalčiui” jau nesinori. Kas pamatys tą stalčių ir kada, kieno, jis bus tvarkomas juk neaišku. O štai čia – perskaitys daugelis. Skaitys, ieškos, atras, suvoks, pajaus, gal net išmoks, pažins, įgaus pasitikėjimo savimi, supras, kad ateitis gali būti visai ne tokia kokią įsivaizdavo galinčią būti ar kurios net nesugebėjo išfantazuoti. Kodėl čia? Todėl, kad popierius daug iškenčia - jo niekas nemato, jei guli stalčiuje, ir aplamai gali niekas net nežinoti, kad kažką rašai. O, štai, čia esi matomas. Tavo vidų mato visi, kas čia įžengia. Mato ir skaudžiai vertina – plaka kritiškomis mintimis ar skatina geromis, pritaria ar žeidžia. Tačiau tik čia aš galiu kitus girdėti ir net pamatyti. Galiu bendrauti atvirai su visais, ar tik su tais, kuriuos išsirenku ir noriu. Juk draugus mes renkamės ir tik kartais jie pasirenka mus. O aršūs įžeidinėtojai liks tik lape ir į jų mintis sureaguosiu, bet neatsakinėsiu.
Kaip ir atsakiau į du klausimus – kodėl dabar ir kodėl čia. Jei nelabai – klauskite, bandysiu plačiau, atviriau, paprasčiau, suprantamiau. Tiesa, dar viena mintis. Stengsiuos rašyti paprastai ir suprantamai. Kaip kažkas sakė, paprastume slypi visas genialumas. Taigi, mokysiuos būti genialia. Juokauju… Nors, gal…